Turska, Irak i Iran upozorili Kurdsku regionalnu upravu na sjeveru Iraka da odustane od referenduma

Turska, Irak i Iran upozorili Kurdsku regionalnu upravu na sjeveru Iraka da odustane od referenduma

ANKARA (AA) – Nakon trilateralnog sastanka šefova diplomatija Turske, Iraka i Irana u New Yorku usvojena je zajednička deklaracija u kojoj su upozorili Kurdsku regionalnu upravu na sjeveru Iraka da odustane od referenduma o nezavisnosti, planiranog za 25. septembar, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ministri su naglasili da referendum neće donijeti nikakvu korist Kurdima i Kurdskoj regionalnoj upravi na sjeveru Iraka. U tom kontekstu su se usaglasili u pogledu razmatranja potrebnih mjera predostrožnosti”, navodi se u deklaraciji.

Trilateralnom sastanku, održanom na marginama 72. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, prisustvovali su turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, šef iračke diplomatije Ibrahim al-Jaferi i ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif.

Ministri su nakon sastanka ponovo izrazili jasnu odlučnost u pogledu očuvanja političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Iraka.

“Izrazili su zabrinutost zbog referenduma koji planira Kurdska regionalna uprava na sjeveru Iraka, a koji je u suprotnosti sa Ustavom, kao i zbog rizika da bi mogao izazvati nove tenzije koje bi bilo teško smiriti. Ministri vanjskih poslova Turske, Iraka i Irana su otvoreno naglasili da se protive planiranom referendumu. Ministri su donijeli odluku da upozore upravu Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka da odustane od održavanja referenduma”, navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

Dodaje se i kako je jedino rješenje između vlasti Bagdada i Erbila nastavak konstruktivnog dijaloga u okviru Ustava Iraka.

Na kraju su ponovili da je potrebno poduzeti zajedničke međunarodne napore kako bi ubijedili Kurdsku regionalnu upravu na sjeveru Iraka da odustane od održavanja referenduma o nezavisnosti.

Izrazili su i zadovoljstvo zbog, kako su naveli, velike pobjede protiv terorističke organizacije ISIS-a oslobađanjem pokrajine Ninova u Iraku, dodajući da je potrebno nastaviti oslobađanje preostalih dijelova zemlje pod kotrolom ISIS-a.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *