Turska: Pronađeni fosili životinja stari devet miliona godina

Turska: Pronađeni fosili životinja stari devet miliona godina

NEVSEHIR (AA) – U sklopu radova Ureda za izgradnju stambenih objekata (TOKI) u mjestu Gulsehir, nedaleko od centralnog turskog grada Nevsehira, pronađeni su fosili za koje se pretpostavlja da su stari čak devet miliona godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom iskopavanja za gradnju objekata turskog TOKI-a u Gulsehiru primjećeni su fosili životinja. Na njihovom iskopavanju trenutno rade stručnjaci sa Odsjeka za arheologiju Univerziteta Gazi u Ankari i Univerziteta iz grada Vana.

U okviru dosadašnjeg istraživanja na ovoj lokaciji pronađeni su fosili stari oko devet miliona godina, među kojima su fosili životinja poput svinje, konja, vola, nosoroga, slona i drugih životinja.

Vođa iskopavanja prof. dr. Cesur Pehlivan za AA je rekao kako se radi o vrlo značajnom nalazištu fosila, te da je njihov cilj ustanoviti životinjski svijet istočnog dijela regije Sredozemnog mora.

“Fosile vadimo na osnovu paleontoloških tehnika, a nakon toga proslijeđujemo u laboratoriju. Ovo je prvo istraživanje koji sistemski radimo na ovom nivou. Prema pretpostavkama na ovom projektu bi se trbalo raditi oko 10 godina i on će znatno doprinijeti u razotkrivanju životinjskog svijeta ovog lokaliteta, zemlje, ali i šireg područja”, rekao je Pehlivan.

Arheologinja sa Univerziteta Gazi Oksan Basoglu istakla je kako pretpostavljaju da se radi o fosilima starim između sedam i devet i po miliona godina.

“Radi se o vrlo značajnom nalazištu. Vjerujemo da ćemo doći do vrlo značajnih podataka”, kazala je Basoglu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *