Turska: U Antaliji pronađene prodavnice stare 2.000 godina

Turska: U Antaliji pronađene prodavnice stare 2.000 godina

ANTALYA (AA) – HUSEYIN KANBER – Prilikom iskopavanja antičkog grada Aspendos, u Antaliji, u Turskoj, pronađene su građevine stare 2.000 godina za koje se pretpostavlja da su korištene kao prodavnice ili skladišta, javlja Anadolu Agency (AA).

Antički grad Aspendos čiji teatar, ali i druge građevine privlače veliki broj turista, svakog dana nudi nova iznenađenja istraživačima.

Površinska istraživanja su počela 2008. godine, a odlukom Vijeća ministara Turske od 2014. godine postala su iskopavanja, koja su nastavljena i danas i to pod nadzorom profesora sa Univerziteta Hacettepe Velija Kosea.

Kose je za AA kazao kako su se na ovogodišnjim iskopavanjima fokusirali na područje za koje se pretpostavlja da se na njemu nalazio trgovački kompleks.

Ukazao je na važnost prodavnica i drugih građevina starih 2.000 godina.

“Smatramo da su se u ovim prodavnicama prodavali vrijedni materijali ili da su tu skladišteni. Štaviše, postoji mogućnost da su neke od njih korišteni kao uredi”, rekao je Kose koji je dodao kako ove tvrdnje potkrepljuje činjenica da su se nalazili odmah u blizini agore, ali i centra grada.

Kose je dodao kako su tokom iskopavanja pronađene i veće količine kovanog novca iz helenističkog i rimskog perioda.

Prema njegovim riječima, u jednoj prodavnici su pronađeni ostaci koji bi mogli biti bio staklenih amfora, flaša za ulje i parfeme, te svijećnjaci, kopča za kaiš, ukras za kosu, ekseri, prstenovi i kamenovi za prstenove, te mnogi drugi predmeti.

“To što je izgrađen  prostor u obliku kompleksa i prodavnica na dva sprata, što su postojali poslovni objekti, pokazuje da je ovo bio važan centar trgovine. To znamo i iz spisa. Aspendos je grad poznat po pšenici i uzgoju konja”, rekao je Kose.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *