Visoki britanski diplomata McDonald stiže u Bosnu i Hercegovinu

Visoki britanski diplomata McDonald stiže u Bosnu i Hercegovinu

Stalni podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Simon McDonald danas će doputovati u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Najviši britanski diplomata će naglasiti stalnu predanost Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu BiH, kao i šireg regiona.

On će ozvaničiti početak britanskog predsjedavanja „Berlinskim procesom“ i razgovarati o planovima za naredni Samit o zapadnom Balkanu, koji će se održati 2018. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tokom posjete McDonald će se sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom i premijerom Federacije Fadilom Novalićem, te s njima razgovarati o nastavku britanske podrške reformama u polju modernizacije ekonomije kao i na koji način BiH može ubrzati napredovanje na svom putu ka euroatlantskim integracijama.

Ser McDonald će posjetiti Vojnu bazu Butmir kako bi se upoznao s najnovijim detaljima djelovanja snaga EUFOR-a na održavanju sigurnog okruženja.

On će se još sastati i s članovima Fellowship programa Britanske ambasade, a koji su lideri u različitim poljima rada u Bosni i Hercegovini. Mnogi od njih su uključeni u široki spektar projekata koje finansira britanska vlada, kao što su jačanje profesionalizma, nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, te borba protiv korupcije.

U toku su i veliki projekti čiji je cilj poboljšanje poslovnog okruženja i jačanje privatnog sektora, kako bi se otvorila nova radna mjesta i prilike za mlade iz cijele zemlje, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *