Vučić: Srbija je iskren prijatelj BiH

Vučić: Srbija je iskren prijatelj BiH

SARAJEVO (AA) – Čini mi se da smo uspeli da promenimo atmosferu i uprkos želji mnogih da se uvek govori o problemima, o mržnji, mislim da smo uspeli da to prevaziđemo i da se razumemo bolje nego ranije, poručio je danas u Sarajevu predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je drugog dana zvanične posjete BiH danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, imao sastanak sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Nakon sastanka sa Zvizdićem održana je zajednička konferencija za novinare.

Zvizdić je na početku rekao kako su BiH i Srbija prvi susjedi, dijele isti geografski prostor i intencije koje su vezane za članstvo u EU-u, a sve je to, kako je rekao, putokaz za dalji razvoj sveukupne saradnje.

“Sto se tiče Vijeća ministara u prvom planu je bilo svakako jačanje ekonomskih odnosa. Srbija se uvijek nalazi među prvim i ekonomskim i trgovinskim partnerima BiH. Konstatovali smo da uz realizaciju određenih projekata možemo značajno povećati obim vanjsko-trgovinske razmjene, ali i obim ekonomske saradnje. To će biti prioriteti i ciljevi ka kojima će Vijeće ministara biti usmjereno. U tom smo smislu smo orijentaciono smo dogovorili da će naredna zajednička sjednica vlada dvije zemlje biti do kraja godine, vjerovatno krajem novembra. Domaćin će biti Srbija”, rekao je Zvizdić.

Rekao je kako bi tada moglo biti govora o idejama, o kojima sve već i razgovara, a to je integriranje ekonomskog prostora.

“Svaka država na Zapadnom Balkanu je pojedinačno malo tržište, koje nije previše interesantno ozbiljnim investitorima. Ali ako ponudimo zajedničke projekte i nastupe prema trećim tržištima, možemo biti atraktivno područje za nove investicije”, poručio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara dodao je kako je tokom sastanka konstatovano da se je dvije milijarde eura trgovinske i ekonomske razmjene između dvije zemlje, jedan od ključnih ciljeva koji se treba ostvariti u narednom periodu.

Predsjednik Srbije Vučić je istakao kako je zadovoljan atmosferom, koja je, prema njegovim riječima, veoma važna.

“Svakako da je dvije milijade eura razmjene od velikog značaja za obje zemlje, kako za BiH, tako i za Republiku Srbiju. Mi ćemo na tome da radimo, za to ćemo se boriti”, rekao je Vučić, te dodao:

“Čini mi se da smo uspeli da promenimo atmosferu i uprkos želji mnogih da se uvek govori o problemima, o mržnji, mislim da smo uspeli da to prevaziđemo i da se razumemo bolje nego ranije”.

Potvrdio je, također, kako se očekuje sjednica dviju vlada do kraja godine, te dodao kako se vjeruje da je moguć i njegov sastanak sa članovima Predsjedništva BiH u Beogradu do kraja godine, što bi, prema njegovim riječima, dalo podsticaj za dalje unaprjeđenje odnosa.

“Posebno se želim zahvaliti ljudima koji žele da gledaju u budućnost, o svojoj deci i potomcima. Mislim da je važno da naš pogled bude usmeren u budućnost, ne moramo zaboravljati prošlost, niko nas na to ne tera. Ali ono što je važno je da se koncentrišemo na budućnost”, poručio je Vučić.

Na kraju je dodao “nema potreba da od Srbije bilo ko pravi bauk, Srbija je iskren prijatelj BiH”.

“Pokusajte poverovati u to i pokušajte da razumete Srbiju i da nekada uđete u naše cipele. Onda ćete da razumete koliko sam govorio istinu. Pogledajte kako se Srbija ponaša prema BiH, da nikada nije dovela u pitanje njen teritorijalni integritet, da se ni na koji način ne meša u unutrašnje odnose u BiH”, poručio je Vučić.

Vučić je u okviru dvodnevne posjete BiH jučer održao bilateralne sastanke sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *