Vučić: Želimo da povežemo Beograd i Sarajevo

Vučić: Želimo da povežemo Beograd i Sarajevo

SARAJEVO (AA) – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Sarajevu, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, da žele da povežu Beograd i Sarajevo i da bi uspostavljanje konačne granice bio izvanredan signal za cijeli region, i za BiH i dokaz da smo u stanju da se dogovaramo jedni sa drugima, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastancima je razgovarano o pitanju granice između BiH i Srbije gdje je naglašena bitnost tog pitanja za BiH.

Vučić se zahvalio na gostoprimstvu i istakao da je za njega najvažnije da kaže danas u Sarajevu, bez obzira što zna da mnogi u to neće da povjeruju, da je došao u glavni grad BiH “kao predsjednik Srbije da kaže da u Srbiji BiH ima pravog, iskrenog prijatelja”.

“Da to prijateljstvo pokazujemo i kroz poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kroz jačanje ekonomskih, političkih i svih drugih veza. Srbija i BiH imaju trgovinsku razmjenu na nivou oko milijardu i 525 miliona eura. Ona je u regionu najveća za našu zemlju. Mislim da je danas najveća čak i za BiH”, kazao je Vučić.

Razgovarali su o više konkretnih problema, a kako je kazao, otvoreno su pričali o političkim razlikama.

“Ono što je konkretno i o čemu smo pričali, mi upravo završavamo formiranje i određivanje komisije za granicu i vjerujemo da ćemo dramatično ubrzati razgovore oko uspostavljanja konačne granice, danas kao što znate riješeno je 97 posto te granice, još ta tri posto treba da riješimo. To bi bio izvanredan signal za cijeli region, i za BiH i kakve su namjere Republike Srbije, ali i da pokažemo da smo u stanju da se dogovaramo jedni sa drugima”, naglasio je Vučić.

Razgovarano je i o infrastrukturnim projektima, trgovini, turizmu, ali i drugim bitnim temama.

“Kada je riječ o infrastrukturi mi ne tražimo partnera, mi smo kao Srbija spremni i uskoro potpisujemo ugovor o izgradnju puta Čačak – Požega. Mi smo spremni sami da to izgradimo jer želimo da povežemo Beograd i Sarajevo ali želimo da povežemo istovremeno i Sjenicu odnosno Novi Pazar sa Sarajevom kao i Beograd sa Trebinjem”, poručio je Vučić.

Dodao je da je najvažnije da se tri naroda dogovaraju.

Predsjednik Srbije je u poslijepodnevnim satima doputovao u dvodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti upriličena je ispred zgrade Predsjedništva BiH, nakon čega je srbijanski predsjednik održao bilateralne sastanke sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *