Za većinu školaraca u FBiH danas počela nastava: U školske klupe sjela i djeca iz Konjević Polja

Za većinu školaraca u FBiH danas počela nastava: U školske klupe sjela i djeca iz Konjević Polja

SARAJEVO (AA) – Nakon što su učenici u bh. entitetu Republici Srpskoj 1. septembra krenuli u novu školsku 2017./2018. godinu, danas u školske klupe sjedaju i učenici iz većeg dijela Federacije Bosne i Hercegovine.

Nastava od danas počinje u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom, Livanjskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.

Iako se u svim osnovnim i srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u školskoj 2017./2018. godini 4. septembar računa kao početak školske godine, učenici koji nastavu pohađaju po hrvatskom NPP-u kreću u školu danas, dok učenici koji nastavu pohađaju po bosanskom Nastavnom planu i programu u školu kreću u utorak, 5. septembra.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kazali su kako još uvijek nemaju potpune podatke o broju upisanih učenika osnovnih i srednjih škola, jer ih svi kantoni nisu dostavili.

Nova školska godina danas počinje i u 76 osnovnih i 42 srednje godine u Kantonu Sarajevo. Savjetnica u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS Nihada Čolić izjavila je za AA da je broj prvačića u novoj školskoj godini u blagom porastu, i prema dosad prikupljenim podacima upisano ih je 4.100, što nije konačna brojka budući da je upis u prvi razred trajao do 31. augusta.

Nova školska godina počela je i za 120 osnovaca iz Konjević Polja kojima je onemogućeno pohađanje nastave na bosanskom jeziku. Oni će četvrtu godinu zaredom instruktivnu nastavu po federalnom nastavnom planu i programu pohađati u obližnoj Novoj Kasabi, a časove će im držati 17 prosvjetnih radnika iz Kantona Sarajevo, kazala je Čolić

U RS-u nastava je počela u 187 osnovnih i 93 srednje škole. U novu školsku godinu krenulo je oko 92.000 osnovaca i oko 42.000 učenika srednjih škola.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *