Zatvorena birališta na neustavnom referendumu u Iraku

Zatvorena birališta na neustavnom referendumu u Iraku

ERBIL (AA) – Zatvorena su birališta i glasanje je završeno na referendumu o nezavisnosti Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka (IKBY), javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je produženo za jedan sat, glasanje na referendumu, koji je Federalni sud Iraka proglasio neustavnim i nevažećim, završeno je u 19 sati po lokalnom vremenu.

Prema prvim informacijama, zabilježena je visoka izlaznost kurdskih glasača na neustavnom referendumu u Iraku, dok je u mjestima gdje Turkmeni i Arapi čine većinu zabilježena niska izlaznost.

U saopćenju Pokreta “Ne referendumu” navodi se da je izlaznost glasača iznosila oko 43 posto.

Navodi se i kako posmatračima ovog pokreta nije dozvoljeno da prate regularnost glasanja na biralištima.

Glasačka mjesta na referendumu koji je jednostranom odlukom organizovao IKBY i koji bojkotuje turkmensko i arapsko stanovništvo, otvorena su u Erbilu, Sulajmaniji, Duhoku, Kirkuku, Salahaddinu, Tuzhumatuu, Hanekinu, Celavli i Karatepeu.

Glasanje je održano i u dijelovima Mosula, grada koji je nedavno oslobođen od terorističke organizacije ISIS. Otvoreno je ukupno oko 12 hiljada biračkih mjesta.

Predsjednik Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka Mesut Barzani je 7. juna saopćio kako će 25. septembra biti održan referendum koji će obuhvatiti Kirkuk i druge sporne regije.

Irački premijer Haidar el-Ibadi je potom saopćio da je jednostrana odluka o referendumu neustavna te kazao kako neće priznati njegove rezultate. Irački Federalni sud je referendum proglasio nevažećim i naložio njegovo otkazivanje.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su odluku o referendumu ocijenile “veoma rizičnim putem” i zatražile otkazivanje referenduma. Protiv održavanja referenduma su i susjedne Turska i Iran, ali i međunarodna zajednica.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *