Zvaničnici UN-a uspjeli ući u Arakan: Hitno prestati s vojnim operacijama

Zvaničnici UN-a uspjeli ući u Arakan: Hitno prestati s vojnim operacijama

NEW YORK (AA) – Nakon što su im mijanmarske vlasti ranije zabranile posjetu, zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN) su danas ipak uspjeli posjetiti pokrajinu Arakan, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a, Farhan Haq je na konferenciji za medije u New Yorku kazao da je delegacija UN-a stigla u Arakan.

Istakao je da delegaciju predvodi Renata Lok-Dessallien, koordinatorica UN-a za Mijanmar.

“Ova posjeta je pozitivan korak u pogledu uspostave saradnje sa zvaničnicima Mijanmara u jeku strašnih dešavanja u Arakanu”, rekao je Haq.

Apelovao je još jednom na zvaničnike Mijanmara da hitno prestanu s vojnim operacijama te da omoguće pristup humanitarnim organizacijama kao i siguran povratak u zemlju izbjeglicama iz Arakana.

Na kraju je istakao da su se predstavnici UN-a prilikom nedavne posjete Bangladešu i sami uvjerili u tešku situaciju u kojoj se nalaze ljudi iz Arakana.

Naglasio je da je broj izbjeglica iz Arakana, koje su zbog nasilja pobjegle u susjedni Bangladeš, dostigao 507 hiljada.

Muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih su stotine hiljada mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Šef bangladeške diplomacije Abul Hasan Mahmood izjavio je ranije da je najmanje 3.000 muslimana ubijeno od 25. augusta do danas.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *